Kempenhaeghe Publicaties (in Dutch) :


Video over slimme slaapmeters op Nu.nl

Op Nu.nl is de video 'Nederlandse onderzoekers maken slimme slaapmeters' met somnoloog prof. dr. Sebastiaan Overeem te bekijken.

 

Patiëntvriendelijker slaaponderzoek

Ontwikkeling van niet-invasieve en patiëntvriendelijker methoden voor slaapregistratie bij slaapstoornissen vindt momenteel plaats binnen het samenwerkingsverband Eindhoven MedTech Innovation Center (e/MTIC). Hierin werken Kempenhaeghe,  de TU Eindhoven, Philips en ook de Eindhovense ziekenhuizen Maxima Medisch Centrum en het Catherinaziekhuis samen.  Zie voor de video https://bit.ly/2LRIJVC 

 

Bron: Nieuws Kempenhaeghe 21 sept 2018


Terugblik op Sleep in Concert; unieke combinatie van slaapwetenschap en innovatieve muziekcompositie

Sleep in Concert: Luisteren naar en leren over de ritmes en geluiden van de slaap en muziek geïnspireerd door de wonderlijke wereld van de slaap.

 

Een terugblik op een bijzonder event ‘Sleep in concert’ dat op zondag 29 oktober in Kempenhaeghe plaatsvond en waar slaapwetenschap en muziek op een unieke wijze samen kwamen. Een muzikale middag waarin populair wetenschappelijke lezingen door slaapexperts over de fascinerende wereld van de slaap werden afgewisseld met innovatieve muziekcomposities door de slagwerkgroep Philharmonie Sittard/Verklanking*) onder leiding van Frank Marx en naar compositie van Vincent Cox. De organisatie was in handen van kinderneuroloog dr. Sigrid Pillen van het Centrum voor Slaapgeneeskunde van Kempenhaeghe. Neuropsycholoog en lid van de slagwerkgroep dr. Tim Leufkens bracht als gastheer beide werelden bij elkaar en leidde de bezoekers door deze boeiende middag.

Geluiden uit de slaap

Slaapgeneeskundige en somnoloog prof. dr. Sebastiaan Overeem gaf de bezoekers een klein inkijkje in de wondere wereld van de slaapstoornissen.

Deze komen in alle soorten en maten voor en vaak zijn ingewikkelde meetmethoden nodig om een diagnose te stellen. Maar soms is luisteren alleen al genoeg.

In vogelvlucht kon men – ook via geluidsfragmenten - kennismaken met een aantal slaapstoornissen waarbij het voortgebrachte geluid kenmerkend is, en de arts essentiele informatie verschaft.

Bron: Nieuws Kempenhaeghe 


Prof. dr. Sebastiaan Overeem in een van de registratiekamers in Kempenhaeghe waar nieuwe meetmethoden voor nachtelijk slaaponderzoek worden getest, met oa. infraroodcamera's, analyse van ademhalingsgeluid en sensoren in het matras.
Prof. dr. Sebastiaan Overeem in een van de registratiekamers in Kempenhaeghe waar nieuwe meetmethoden voor nachtelijk slaaponderzoek worden getest, met oa. infraroodcamera's, analyse van ademhalingsgeluid en sensoren in het matras.

Somnoloog professor Overeem:

“Innovatieve slaapmeting verbetert leven

van mensen met slaapstoornis.”

 

Nieuwe vormen slaaponderzoek leiden tot betere diagnose en behandeling

 

Circa 10% van de Nederlanders lijdt aan een vorm van een slaapstoornis. De slaapproblematiek beïnvloedt de kwaliteit van hun leven aanzienlijk. Steeds meer mensen melden zich daarom aan bij gespecialiseerde slaapcentra voor diagnose en behandeling. Dankzij innovaties in methodieken waarmee slaaponderzoek wordt verricht, kunnen deze patiënten beter worden geholpen. Het Centrum voor Slaapgeneeskunde van Kempenhaeghe en de Technische Universiteit Eindhoven werken samen aan innovaties en wetenschappelijk onderzoek op het gebied van de slaapgeneeskunde. Dit gebeurt onder leiding van somnoloog prof. dr. Sebastiaan Overeem die op 19 januari a.s. zijn inaugurele rede ‘A somnologist’s dream’ uitspreekt aan de TU Eindhoven.

 

Het is bekend dat een slechte kwaliteit van de slaap grote gevolgen kan hebben voor iemands fysieke en psychische gezondheid en sociaal welbevinden. Om patiënten beter te kunnen diagnosticeren en behandelen zijn gemakkelijker toegankelijke, minder omslachtige en gebruiksvriendelijkere meetmethoden nodig. Overeem: “Tot nu nemen we een patiënt op in een slaapkliniek waar we via zogeheten polysomnografisch onderzoek de slaap meten. Dit houdt in dat de patiënt wordt beplakt met allerlei draden via welke we hersenactiviteit, hartslag, ademhaling, beweging etc. meten en [...]

[lees verder op Kempenhaeghe.nl]


Slaaparts

S. Overeem benoemd als hoogleraar aan

de TU/e 

 

Slaapstoornissen vormen een bont palet van aandoeningen die zich op veel verschillende manieren kunnen uiten. Maar hoe nu het beste de slaap te meten, in de normale leefomgeving van de patiënt, en het liefst gedurende meerdere nachten? Zulke vragen vormen de leeropdracht van arts-somnoloog Sebastiaan Overeem (40) bij ons Centrum voor Slaapgeneeskunde. Per 1 juni 2017 is hij benoemd als hoogleraar ‘Intelligent Systems for Sleep Disorders’ aan de Technische Universiteit Eindhoven.

 

Prof. dr. Dirk Pevernagie, directeur van het Centrum voor Slaapgeneeskunde, is trots: “De benoeming van professor Overeem is een grote stap in de academisering van ons slaapcentrum. Dit mooie resultaat van de samenwerking tussen Kempenhaeghe en de technische universiteit helpt ons weer verder op weg in de ontwikkeling van nog betere diagnostiek van slaapstoornissen. Een nog steeds groeiend aantal mensen krijgt daar mee te maken.”

 

FOTO: Prof. dr. Dirk Pevernagie, directeur van het Centrum voor Slaapgeneeskunde, feliciteert somnoloog prof. dr. Sebastiaan Overeem met zijn benoeming.

 

Bron: Nieuws Kempenhaeghe 


Lezing Parkinson Café

Lezing door Dr. Sebastiaan Overeem van het Centrum voor Slaapgeneeskunde 'Kempenhaeghe', Heeze op 20 oktober 2016 in het "Parkinson Café Delft en Omstreken"

Locatie: Sophia Revalidatie Delft


Overgewicht en eetgedrag bij narcolepsie Narcolepsie is veel meer dan alleen een slaapstoornis.

Het Centrum voor Slaapgeneeskunde Kempenhaeghe werkt samen met Philips en TU/e aan innovaties om slaappatiënten langdurig thuis te monitoren.

Somnologen prof. dr. Dirk Pevernagie, medisch hoofd en dr. Sebastiaan Overeem, coördinator wetenschap van het Centrum voor Slaapgeneeskunde Kempenhaeghe,  verheugen zich in een bijzondere wetenschappelijke samenwerking met Philips en Technische Universiteit Eindhoven TU/e, waarin nieuwe methoden worden ontwikkeld voor de diagnostiek en behandeling van slapeloosheid en ademhalingsgerelateerde slaapstoornissen. Dirk Pevernagie: “Deze samenwerking past uitstekend in de topklinische zorg die ons expertisecentrum op het gebied van slaap verleent en levert nieuwe mogelijkheden om de zorgverlening en het persoonlijk welzijn van onze patiënten te verbeteren.”

 

Ongeveer tien procent van de bevolking kampt met slaapproblemen wat tot ernstige neveneffecten zoals diabetes of cardiovasculaire aandoeningen kan leiden. De huidige diagnosetechnieken zijn complex, kunnen slechts toegepast worden gedurende 1 of 2 nachten, en analyseren vaak slechts een deel van het onderliggende ziekteproces. Samen met het Kempenhaeghe ontwikkelen Philips en TU/e innovaties waarmee de onderliggende ziekteprocessen directer worden gemeten en waarmee langdurig monitoren van de slaap in de thuissituatie mogelijk wordt. Daarnaast worden deze nieuwe diagnosetechnieken gebruikt om het behandelproces continu aan te sturen.

Het onderzoek vormt een onderdeel van een grootschalig strategisch samenwerkingsverband tussen Philips en de TU/e dat is gericht op de versnelde ontwikkeling van digitale innovaties op het gebied van gezondheidszorg, verlichting en datawetenschap. 

 

Bron: Nieuws Kempenhaeghe 


Begin 2014 verscheen een nieuwe, geheel gereviseerde versie van de ICSD. Op het gebied van narcolepsie zijn daarin belangrijke wijzigingen doorgevoerd.


Narcolepsie

Korte video met uitleg over Narcolepsie



Stichting Restless Legs Bijeenkomst

Gepubliceerd op 6 maart 2014 door in nieuws  / Locatie: Cafe Zaal “De Schuur” in Herten

Gastvrouw Alie Winkler.

De zaal vulde zich met een kleine 100 belangstellenden. Dr. Overeem verzorgde de voordracht.

Na de pauze beantwoordde hij zoveel mogelijk ingediende vragen 

 

Bron: stichting-restless-legs.org